Eqraft zet mensen centraal bij strategische groei

Grote projecten, de ontwikkeling van baanbrekende sorteerlijnen voor uien én aardappelen en drie nieuwe kantoren, waarvan één in de VS: Eqraft groeit hard. Daarmee wordt het personeelsbeleid ineens een strategisch spel. De cultuur blijft open en toegankelijk.

Rianne en Linda van HR bepalen samen met het MT de personeelsstrategie. ‘We zijn in anderhalf jaar van 40 naar 100 collega’s gegroeid. Die groei zet voorlopig nog wel door,' vertelt Rianne. Dat betekende dat hun afdeling een professionaliseringsslag moest maken.

Rianne richt zich op de werving en beleid voor kantoorfuncties en de juridische kant van personeelszaken. De collega’s in het magazijn, assemblage en montage zijn Linda’s verantwoordelijkheid, net als het verzuim. Al merkt ze, met enige trots, op dat het verzuimpercentage binnen Eqraft ver onder het landelijk gemiddelde ligt.

Strategisch personeelsbeleid

Eqraft heeft grote projecten op de planning staan, die vaak meerdere jaren beslaan. Om op het juiste moment een team draaiende te hebben voor zo’n project, is een strategische denkwijze nodig. HR kijkt per team welke capaciteit de komende jaren nodig is. Om steeds de juiste bezetting te hebben, moeten ze op tijd beginnen met werven, rekening houdend met opzegtermijn en inwerktijd. ‘We kijken wel 2 jaar vooruit,’ vertelt Rianne.

Die werkwijze vinden Linda en Rianne erg prettig. Ze betrekken de betreffende afdeling ook altijd bij de werving. Als iemand goed in het team past, is dat voor iedereen winst. Een uitgebreide rondleiding voor iedere sollicitant hoort daar ook bij. Linda: ‘Dat past bij Eqraft, het is een toegankelijke organisatie. Deuren staan altijd open.’

Investeren in kennis

Met zo’n explosieve groei is het vinden van de juiste mensen soms een uitdaging. Zo waren er veel instromers met mechanische kennis, maar zij misten elektrotechnische vaardigheden. De oplossing? Een onderwijsinstituut ontwikkelde een opleiding op maat. Deelnemers krijgen een erkend certificaat en het biedt uiteindelijk kansen om intern door te groeien. ‘Geen plek is te gek, je kunt bij wijze van spreken zelfs directeur worden. Dan moet je echter wel zelf initiatief tonen,’ zegt Rianne daarover.

Daarnaast organiseert HR veel voor het personeel. Er was een groot bedrijfsfeest, feestdagen worden gevierd en afdelingen organiseren uitstapjes. Rianne: ‘Laatst lieten we foodtrucks komen toen we een groot project binnenhaalden.’ Uiteindelijk gaat het om mensen. Dat die tevreden zijn, ziet Linda terug in het lage verloop en de toename van het aantal ‘aanbrengbonussen’: een extraatje voor iemand die een kandidaat voorstelt die uiteindelijk in dienst komt bij Eqraft. ‘Dat laat wel zien dat mensen hier op hun plek zitten.’

Nico Nieuwenhuize